Spoed buiten openingstijden 030 - 202 70 70
Dierenkliniek Leidsche Rijn 030 - 666 11 67
Dierenkliniek Veldhuizen - De Meern 030 - 231 79 33

Let op! Op woensdag 23 oktober 2024 sluiten wij om 18:00 in plaats van 18:30. Tevens zijn wij op zaterdag 23 november 2024 de hele dag gesloten.

Veelgevraagd

Veelgevraagd

  • Verantwoord huisdierbezit brengt ook een goede verzorging voor uw huisdier met zich mee. Dat is niet alleen voeding, speeltjes of een mooie mand. Goede verzorging betekent ook dat u voorbereid bent op hoge kosten van onvoorziene medische behandelingen. Net als uzelf kan ook uw huisdier betrokken raken bij een ongeval of ernstig ziek worden. In de meeste gevallen kunnen wij uw huisdier dan weer genezen. De kosten hiervan kunnen echter oplopen en u kunt geconfronteerd worden met een forse rekening. Het is van belang dat u dan in staat bent deze kosten te betalen.

    Huisdierenverzekering

    Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een huisdierenverzekering af te sluiten. Medische kosten ten gevolge van een aandoening, ziekte of ongeval worden dan door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Een geruststellende gedachte wanneer u wel iets anders aan uw hoofd heeft.

    Waarom en bij wie verzekeren?

    Wanneer u niet geconfronteerd wilt worden met financiële tegenvallers is het verstandig uw huisdier te verzekeren. Als dierenartsenpraktijk ondersteunen wij de Petplan Huisdierenverzekering (www.petplan.nl). Petplan biedt diverse pakketten aan en is een betrouwbare maatschappij met heldere voorwaarden. De Petplan Huisdierenverzekering is ontwikkeld door dierenartsen en preventieve zorg (vaccinatie, worm-, vlooienmiddelen) kan worden meeverzekerd.

    Tot slot

    Huisdieren zijn voor hun verzorging afhankelijk van u. Gelukkig worden huisdieren in Nederland over het algemeen goed verzorgd. Als eigenaar moet u zich ervan bewust zijn dat u verantwoordelijk bent voor het welzijn van uw huisdier. Financieel voorbereid zijn op de kosten van een onvoorziene medische behandeling hoort daar ook bij. Dat kan door het afsluiten van de Petplan Huisdierenverzekering.

  • Bij hond en kat zien we vaak maag-darmklachten zoals diarree. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende zijn: 

    Iets verkeerds gegeten (van de straat bijvoorbeeld).
    Een virusinfectie.
    Parasitaire infecties. De meest voorkomende zijn wormen en giardia.
    Een voedselovergevoeligheid of allergie.
    Een maag-darmontsteking.

     

    Wat kunt u zelf doen?

    Zolang uw hond/kat nog actief en vrolijk is en eet en drinkt kunt u eerst proberen het maag- darmstelsel tot rust te brengen door de eigen voeding te verdelen in meerdere kleine porties verdeeld over de dag of over te gaan op een licht verteerbare voeding. Evt met wat diarree remmers ter ondersteuning die wij kunnen voorschrijven.

    Wanneer is het nodig om een afspraak te maken?

    Als uw dier slomer is dan normaal, ook braakt, pijn lijkt te hebben en/of een verminderde eetlust heeft is het verstandig om een afspraak te maken. Ook als de diarree langer aanhoudt dan een paar dagen of regelmatig terugkomt.

  • Bij hond en kat zien we vaak maag-darmklachten zoals braken. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

    Iets verkeerds gegeten (meestal bij de hond).
    Haarballen (bij de kat).
    Een virusinfectie.
    Parasitaire infecties (wormen). 
    Een voedselovergevoeligheid of allergie.
    Een maag-darmontsteking.
    Naar binnen schrokken van voedsel.
    Nierproblemen (misselijk).
    Afsluiting in het maag- darmkanaal.
    Maagtorsie (bij de hond).
    Etc.

     

    Als uw dier een enkele keer braakt en zich verder normaal gedraagt hoeft u niet meteen iets te ondernemen. Mocht uw dier vaker braken en/of zich anders dan normaal gedragen neem dan even contact met ons op, samen met onze assistenten kunt u dan bespreken wat u eventueel kunt doen of dat het nodig is om een afspraak bij de dierenarts te maken.

  • Reu

    Een reu kun je laten castreren vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden, anders dan bij de teef is het niet een geval van hoe eerder hoe beter met betrekking tot de gezondheidsvoordelen. Een reu van rond de 6 maanden is waarschijnlijk nog aan het ‘puberen’ en vervelend gedrag dat hij nu laat zien hoeft niet te betekenen dat dit zo blijft, zeker niet met de juiste training en begeleiding. Wij raden aan om eerst de pubertijd af te wachten en kijken hoe het gedrag zich ontwikkelt.

    Meer informatie over castratie bij de reu, kunt u lezen op deze pagina.

    Teef

    Uit onderzoek is gebleken dat als je de kans op melkkliertumoren zo klein mogelijk wilt houden, je de teef al voor de eerste loopsheid moet laten castreren. Dat is al vanaf een leeftijd van 6 maanden. Mocht de hond al een keer loops zijn geweest is het aan te raden om de castratie 3 tot 4 maanden na de loopsheid te laten plaatsvinden.

    Meer informatie over castratie bij de teef, kunt u lezen op deze pagina.

  • Katten kun je het best laten castreren op een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Dit om te voorkomen dat hormoon gebonden gedrag tot uiting komt. Meer informatie over castratie bij de kater, kunt u lezen op deze pagina, over de castratie van de poes leest u meer op deze pagina.

  • Bloed bij de urine kan veel verschillende oorzaken hebben, het gaat bijna altijd gepaard met verhoogde aandrang, het persen op de blaas en het doen van kleine plasjes. Vrijwel altijd is het nodig om een behandeling in te stellen, ook gezien de grote hinder die het dier van de aandoening ondervindt. Er moet gezocht worden naar achterliggende oorzaken, zoals blaasgruis in de urine, blaasontsteking, suikerziekte, poliepen/tumoren, stress, blaasstenen etc.

    Vooral bij katers komt het nogal eens voor dat ze ‘verstopt’ zitten, dit betekent dat het helemaal niet meer lukt om te plassen, omdat de nieren hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen levert dit een levensbedreigende situatie op.

    Indien er twijfel is, of u weet dat uw huisdier niet kan plassen is het erg belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de dierenarts. In andere gevallen kunt u het best proberen om wat urine op te vangen en dit (zo vers mogelijk) langs te brengen zodat we kunnen uitzoeken waar de oorzaak van het probleem ligt.

  • De meest voorkomende parasieten zijn vlooien, wormen en teken. Er zijn veel verschillende middelen te verkrijgen om parasieten te doden en de preventie daarvan. Voor de hond en kat en kat zijn er veel verschillende producten, onze medewerkers kunnen u helpen kiezen welk product het best bij uw huisdier past.

    Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten parasieten die bij uw huisdier kunnen voorkomen.

Terug naar diereninfo
Terug naar boven