Castratie Reu

Bij de castratie van de reu worden beide testikels afgebonden en verwijdert.

Waarom castreren?

Voordelen
Het voorkomt dat de reu wegloopt als er in de omgeving een loopse teef aanwezig is (geweest), ook voorkomt het voor een deel het vele snuffelen en vermindert de hoeveelheid kleine plasjes die hij buiten (of in huis) doet. Hij zal minder geneigd zijn om op kinderen, tegen een kussen of een been van de visite te gaan rijden. En over het algemeen wat beter met andere reuen kunnen opschieten. Veel reuen hebben last van een vieze afscheiding uit de penis, dit gaat na castratie ook (bijna) helemaal over.
Heb je een hond met een van bovenstaande problemen (gedrag), bedenk dan wel dat het niet helemaal hoeft te verdwijnen na castratie, het is nu voor een deel ook aangeleerd gedrag en zal in de meeste gevallen pas opgelost worden als het gecombineerd wordt met training.

Nadelen
Er kunnen ook een paar nadelen zitten aan de castratie van de reu;
Vooral voor reuen die angstagressie vertonen is de kans aanwezig dat ze na castratie nog onzekerder worden en hierdoor kan de angstagressie toenemen.
De vachtstructuur kan veranderen, uit onderzoek blijkt dat dit zelden tot nooit gezien wordt (<1%).
Er is meer kans op overgewicht, dit kan makkelijk opgelost worden door regelmatig met de hond te bewegen en eventueel de hoeveelheid voer wat te verminderen.

Wanneer castreren?
Een reu kun je laten castreren vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden, anders dan bij de teef is het niet een geval van hoe eerder hoe beter met betrekking tot de gezondheidsvoordelen. Een reu van rond de 6 maanden is waarschijnlijk nog aan het ‘puberen’ en vervelend gedrag dat hij nu laat zien hoeft niet te betekenen dat dit zo blijft, zeker niet met de juiste training en begeleiding. Wij raden aan om eerst de pubertijd af te wachten en kijken hoe het gedrag zich ontwikkelt. Wordt er getwijfeld over het wel of niet castreren en is de beslissing moeilijk te maken kunnen we de hond tegenwoordig ook een implantaat (Suprelorin) geven. Deze werkt ongeveer een half jaar en de effecten zijn zoals bij een castratie. Nadat het implantaat is uitgewerkt kunt u alsnog een beslissing maken.

Werkwijze
Zodra de hond verdoofd is wordt hij voorbereidt voor de operatie (o.a. scheren, wassen, intuberen). Vervolgens wordt er een sneetje gemaakt in de huid, net voor de balzakken.
De eerste testikel wordt naar voren gedrukt. De zaadstreng en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede testikel gedaan. Daarna wordt de onderhuid in 1 of 2 lagen gesloten en de huid gehecht.

De voor- en nazorg bij U thuis

Voor de operatie
Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie, dit betekent dat de hond de dag voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, water drinken mag wel gewoon tot aan de operatie. De reden hiervoor is dat de hond misselijk kan worden van het narcose middel, als er dan wordt gebraakt kan het braaksel in de luchtpijp en longen terecht komen.
Ook is het prettig als u de hond goed uitgelaten heeft voor de ingreep, de narcose zorgt er namelijk voor dat er geen controle meer is over de spieren (kan urine en ontlasting dus niet meer ophouden).

Na de operatie
Wij bellen zodra de hond wakker genoeg is om naar huis te gaan. Hij kan dan al zelf op zijn poten staan, maar kan nog niet meteen grote stukken lopen. Thuis mag hij niet aan de hechtingen zitten, er zijn verschillende hulpmiddelen om dit te voorkomen zoals een kraag en een Medical Pet Shirt. Bij het ophalen van de hond geven we een uitgebreide nazorgbrief mee, die we ook met u bespreken.