Castratie teef

De castratie van de teef / sterilisatie.

De castratie van de teef wordt in de volksmond ook wel ‘sterilisatie’ genoemd. Bij sterilisatie bindt je alleen de eierstokken af, bij castratie worden de eierstokken verwijdert. Omdat wij bij honden de eierstokken verwijderen (bij sterilisatie worden de honden nog wel loops) is het dus eigenlijk een castratie.

Waarom castreren?

Voordelen
De belangrijkste reden is natuurlijk geboortebeperking c.q. het voorkomen van de loopsheid, maar er kunnen ook medische redenen zijn om een teef te castreren. Het voorkomt baarmoederontstekingen en schijndracht en verkleint de kans aanzienlijk op melkkliertumoren en suikerziekte.

Nadelen
Er kunnen ook een paar nadelen zitten aan de castratie van de teef;
Kans op urine-incontinentie en gedragsverandering, vachtverandering en gewichtstoename.
Urine-incontinentie treedt niet vaak op (3-5 %), in tegenstelling tot melkkliertumoren en baarmoederontsteking (70%)  en is meestal goed te verhelpen met medicatie.
Bij onderzoek is gebleken dat gedragsveranderingen en vachtveranderingen zelden tot nooit gezien worden ( < 1% ).
Door de veranderde hormonenbalans hebben de meeste gecastreerde teefjes meer kans op dikker worden. Daarom is het belangrijk de hond regelmatig te wegen, zodat er wat minder voer gegeven kan worden, mocht dit nodig blijken.

Wanneer castreren?
Uit onderzoek is gebleken dat als je de kans op melkkliertumoren zo klein mogelijk wil houden, je de teef al voor de eerste loopsheid moet laten castreren. Dat is al vanaf een leeftijd van 6 maanden.
Mocht de hond al een keer loops zijn geweest is het aan te raden om de castratie 3 tot 4 maanden na de loopsheid te laten plaatsvinden. (De kans op melkkliertumoren is na de 1e loopsheid ca. 8%, ca.27% na de 2e loopsheid, ca.48% na de 3e loopsheid en ca.70% na de 4e loopsheid.)

Werkwijze
Zodra de hond verdoofd is wordt ze voorbereidt voor de operatie (o.a. scheren, wassen, intuberen). Vervolgens wordt er een sneetje in de buikwand gemaakt en zoekt de dierenarts de eierstokken, hierbij controleert hij de baarmoeder, als deze er afwijkend uitziet wordt er naast de eierstokken ook de baarmoeder verwijdert. In de gevallen waarbij de baarmoeder er gewoon goed uitziet laten we deze zitten, dit maakt de ingreep en buiksnede kleiner en minder belastend voor de hond. De snee wordt daarna netjes gehecht en de hond slaapt verder uit in de opnameruimte.

De voor- en nazorg bij U thuis

Voor de operatie
Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie, dit betekent dat de hond de dag voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, water drinken mag wel gewoon tot aan de operatie. De reden hiervoor is dat de hond misselijk kan worden van het narcose middel, als er dan wordt gebraakt kan het braaksel in de luchtpijp en longen terecht komen.
Ook is het prettig als u de hond goed uitgelaten heeft voor de ingreep, de narcose zorgt er namelijk voor dat er geen controle meer is over de spieren (kan urine en ontlasting dus niet meer ophouden).

Na de operatie
Wij bellen zodra de hond wakker genoeg is om naar huis te gaan. Zij kan dan al zelf op haar poten staan, maar kan nog niet meteen grote stukken lopen. Thuis mag ze niet aan de hechtingen zitten, er zijn verschillende hulpmiddelen om dit te voorkomen zoals een kraag en een Medical Pet Shirt. Bij het ophalen van de hond geven we een uitgebreide nazorgbrief mee, die we ook met u bespreken.