Parasieten

De meest voorkomende parasieten zijn vlooien, wormen en teken.
Er zijn veel verschillende middelen te verkrijgen om parasieten te doden en de preventie daarvan.
Voor de hond en kat en kat zijn er veel verschillende producten, onze medewerkers kunnen u helpen kiezen welk product het best bij uw huisdier past.

Vlooien

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte parasieten in de vacht van onze huisdieren. Ze voeden zich door middel van het bloed van het dier, daardoor kunnen ze veel jeuk veroorzaken. Zonder het bloed van het dier leeft een vlo, maar enkele dagen. Eenmaal in de vacht van het dier leeft een vlo gemiddeld een maand.

Symptomen:
Meestal merk je aan je huisdier dat er vlooien aanwezig zijn door overmatig krabben, en het heel plotseling hebben van jeuk (spel oid afbreken om te krabben/bijten).
Een andere aanwijzing is vaak dat het dier zwarte korreltjes heeft in de vacht, lijken een beetje op zandkorrels. Dit zijn vlooienpoepjes. (Omdat vlooienpoepjes afvalstoffen van het opgezogen bloed bevatten, lopen deze rood uit als u ze bijvoorbeeld op een vochtig keukenpapiertje legt). Het zien van de vlooien zelf is natuurlijk de duidelijkste aanwijzing.

Cyclus van de vlo:

 

Wormen:

Wat zijn wormen?
Wormen behoren tot de endoparasieten (dit betekent dat ze in het lichaam van het dier leven). De meeste wormen zitten in de darmen en maken een trektocht door het lichaam waar ze veel schade kunnen aanrichten. Er zijn veel verschillende soorten wormen, de meest voorkomende zijn:

  • Spoelworm
  • Lintworm

Een worm kan wel 1 ½  jaar oud worden!

Symptomen:
Een volwassen dier heeft meestal geen symptomen van een wormbesmetting. Omdat de eitjes microscopisch klein zijn, zie je deze ook niet in de ontlasting. Er zijn echter wel een aantal kenmerkende dingen die kunnen duiden op wormen;

  • Diarree
  • Meer eetlust
  • Winderigheid
  • ‘Rijstkorrels’ bij anus of in ontlasting
  • Braken
  • ‘Sleetje’ rijden

Het zien van wormen (sliertjes) in de ontlasting of in het braaksel is natuurlijk de duidelijkste aanwijzing op een (dan al grote!) wormbesmetting.

Behandeling en preventie:
Er zijn veel verschillende middelen om wormen te doden, niet alle middelen doden echter alle soorten wormen dus is het belangrijk je hierover te laten informeren. In tegenstelling tot de vlooienmiddelen heeft ontworming geen werkingsduur, het advies van 4 keer per jaar ontwormen is dan ook nodig om ervoor te zorgen dat eventuele wormen zo min mogelijk schade aan kunnen richten.

Teken:

Wat zijn teken?
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die bloed nodig hebben om te overleven. Ze zuigen zich vast in de huid van uw dier waar ze zich een aantal dagen voeden, eenmaal volgezogen laten ze weer los en vallen hierbij op de grond.Teken eten wel meer dan 10 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed.Tijdens het voeden komt er speeksel van de teek in de bloedbaan van het dier terecht, hierbij kunnen er gevaarlijke ziektes worden overgebracht. Het is dus belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen (nog beter is natuurlijk het voorkomen van een tekenbeet).

Symptomen:
Vaak merk je aan je huisdier niets, ze veroorzaken geen irritaties.Teken zie of voel je als kleine bultjes, ze worden hierdoor vaak aangezien als wratje.