Dierenkliniek Leidsche Rijn 030 - 666 11 67
Dierenkliniek Veldhuizen - De Meern 030 - 231 79 33

Februari maand van de gebitscontrole

Februari is de maand van het gebit, hierdoor hebben we deze maand speciale acties:

 • Gratis gebitscontrole.
 • 50% korting op het reinigen van het gebit (excl. narcose, dentale röntgenfoto's en extracties).
 • 15% korting op onze gebitsverzorgingsproducten.        

Verzorging van het gebit is nodig
Wel 4 op de 5 honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Dit kan zijn tandsteen, ontstoken tandvlees of zelfs een zwaar ontstoken mondholte met kiezen en tanden in slechte staat. Verwaarlozing van het gebit kan ernstige gevolgen hebben, zoals pijn, het verlies van tanden en aantasting van het kaakbot. Ook kunnen het hart en andere organen aangetast worden doordat de bacteriën uit de bek in het bloed terecht komen en zo een reis door het hele lichaam maken.

De gebitscontrole

Tijdens de afspraak voor de gebitscontrole kijkt onze dierenarts samen met u naar het gebit van uw kat, hond of fret. Vervolgens krijgt u een vrijblijvend persoonlijk advies om de gezondheid van het gebit te verbeteren indien dit gewenst is.

De gebitsreiniging

Als het gebit erg vies is of als er aanwijzingen zijn voor pijnlijke tanden en kiezen zullen we u adviseren om een professionele gebitreiniging onder narcose te laten uitvoeren. Na de gebitscontrole kunnen wij u een kostenraming toesturen om u een indruk te geven van de kosten die met zo’n behandeling gepaard gaan. Hieronder kunt u een voorbeeld zien van het effect van een gebitsreiniging onder narcose.

Gebit voor de reiniging:

Gebit na de reiniging:

 

Maak nu een afspraak voor de gratis gebitscontrole vanaf 1 februari per telefoon of direct online.

Voorkomen is beter dan genezen
Als het gebit van uw huisdier gezond is, is het natuurlijk belangrijk om dit zo te houden, ook na de eventuele gebitsbehandeling moet het gebit door u zelf worden bijgehouden, hieronder staan een aantal tips:

* Tanden Poetsen met speciale enzymatische dierentandpasta is de beste manier om het gebit schoon te houden. Verderop op deze pagina leggen we u uit hoe u tandenpoetsen het beste kunt aanleren bij uw huisdier.

* Naast poetsen of als gedeeltelijke vervanger van poetsen, kan Bucco-fresh worden ingezet. Dit is een algenpoeder dat op verschillende wijzen gegeven kan worden (door het voer of als snoepje).  Dit verandert de samenstelling van het speeksel waardoor nare luchtjes uit de mondholte afnemen en het helpt tandsteen verminderen en voorkomen.

* Als tandenpoetsen niet lukt, kan een verzachtende en ontsmettende gel ook helpen. Deze kleverige gel brengt u aan tussen de lippen en het tandvlees en kunt u inwrijven door de lippen over de tanden te masseren. Deze tandgel zetten we ook in bij langdurige tandvleesontsteking de we met alleen poetsen niet onder controle krijgen. Wij gebruiken de Anident verzachte tandgel.

* Er is ook een mondspoelvloeistof beschikbaar die verzachtende en ontstekingsremmend werkt. Wij adviseren de Anident mondspoelvloeistof als aanvulling op tandenpoetsen bij dieren met aanhoudende tandvleesontsteking

* Hiervoor speciaal ontworpen tussendoortjes kunnen het tandenpoetsen gedeeltelijk vervangen. Indien tandenpoetsen niet lukt, kan geprobeerd worden om het gebit schoon te houden door dagelijks op een kauwstaaf te kluiven. Wij hebben goede ervaringen met de Orozyme RF2 kauwstrips.

* Er zijn ook tandheelkundige speeltjes die helpen het gebit te reinigen zoals de Kong dental of een flostouw.

 

Tandenpoetsen

Voor onszelf is het heel normaal om twee keer per dag de tanden te poetsen. Voor uw huisdier is dit vaak (nog) niet het geval. Graag bieden we u wat handvatten om poetsen aan te leren bij uw huisdier.

 • Poets dagelijks de kiezen en tanden van uw dier. Tandplak verandert na 24 uur al in tandsteen wat veel harder is en bijna niet meer weggaat met poetsen.
 • Zorg voor voorspelbaarheid door poetsen op een vast moment op de dag te doen.
 • Beloon uw huisdier elke keer na het poetsen met iets lekkers of een lekkere wandeling. Als u bovenstaande drie punten hanteert zal een deel van de huisdieren zich vanzelf melden als er gepoetst moet worden.
 • Gebruik tandpasta voor dieren zoals de Anident tandpasta. Deze tandpasta heeft een enzymatische werking, smaakt naar vlees en bevat geen fluoride. De fluoride in tandpasta voor mensen is giftig als het wordt ingeslikt en is daarom niet geschikt.
 • Bij het poetsen hoeft u alleen de lippen op de tillen zodat u de buitenkant van het gebit kunt poetsen. De tong van uw huisdier houdt de tanden en kiezen aan de binnenzijde grotendeels schoon. Pas als poetsen van de buitenkant van het gebit zonder stress lukt, raden wij u aan om ook te proberen te binnenzijde van de tanden en kiezen te poetsen.
 • Bouw het poetsen langzaam op en ga pas een stap verder als uw huisdier geen stresssignalen meer afgeeft. Het kan best zijn dat u pas na een of meerdere weken een stap verder kunt opbouwen. Dat is geen enkel probleem.
 • Stap 1: leg uw vingers op de wangen van uw huisdier en masseer de wangen over de tanden en kiezen. Hierbij raakt u allebei vertrouwd met aanraking van het gebit en u het biedt u de mogelijkheid om het poetsen in de bouwen in het dagelijks leven.
 • Stap 2: wrijf met een blote vinger over de tanden en kiezen zelf. U kunt de lip met uw andere hand optillen zodat u de tanden en kiezen kunt zien, of u kunt onder de lippen over de tanden en kiezen wrijven.
 • Stap 3: wikkel een medisch gaasje om uw vinger voor meer wrijving tijdens het poetsen. Meestal ziet u bij het poetsen met het gaasje dat het gaasje beige verkleurt: dit is de tandplak waar het om te doen is.
 • Stap 4: breidt vanaf deze stap het poetsen verder uit door dierentandpasta toe te voegen bij het poetsen.
 • Stap 5: stap over naar poetsen met een vingertandenborstel.
 • Stap 6: stap over naar een dierentandenborstel of bij katten en kleine honden naar een babytandenborstel. Let op dat u hierbij de vingertop op de rug van de borstelkop legt zodat u meer controle over de tandenborstel heeft en zodat u voelt tot hoe diep achterin de bek u kunt poetsen.

                         Vingertandenborstel                                      Dierentandenborstel

     

Wij wensen u succes met de verzorging van het gebit van uw huisdier en we staan graag voor u klaar om u hierbij te ondersteunen.