Dierenkliniek Leidsche Rijn 030 - 666 11 67
Dierenkliniek Veldhuizen - De Meern 030 - 231 79 33

Faciliteiten

Faciliteiten

  • Tandheelkunde
  • Radiologie
  • Laboratorium
  • Lichttherapie
  • Operatiekamer en opname
  • Rondleiding
  • Titeren

Tandheelkunde

Tandheelkunde

Een dierenarts onderzoekt het gebit van een hond

Het gebit van uw huisdier heeft, net als uw gebit, regelmatig verzorging nodig. Stelt u zich maar eens voor dat u stopt met tanden poetsen! Er vormt zich eerst een laag tandplaque op de tanden, waarin het krioelt van de bacteriën. Deze bacteriën zetten de plaque om tot tandsteen en veroorzaken een ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Na verloop van tijd leidt dit zelfs tot verlies van het weefsel waarmee de tand verankerd is in de kaak (parodontitis). Uiteindelijk komen tanden en kiezen los te zitten.

Om het gebit van uw huisdier te behandelen hebben wij een volledige tandheelkundige unit, met bijpassende tafel en aparte gasnarcose apparatuur, inclusief bewaking. Vraag gerust naar de mogelijkheden en kosten voor de behandeling van uw huisdier. Onthoud hierbij dat de gezondheid van het gebit van uw hond of kat begint bij goede verzorging!

Tandenpoetsen

Voor onszelf is het heel normaal om twee keer per dag de tanden te poetsen. Voor uw huisdier is dit vaak (nog) niet het geval. Graag bieden we u wat handvatten om poetsen aan te leren bij uw huisdier.

  • Poets dagelijks de kiezen en tanden van uw dier. Tandplak verandert na 24 uur al in tandsteen wat veel harder is en bijna niet meer weggaat met poetsen.
  • Zorg voor voorspelbaarheid door poetsen op een vast moment op de dag te doen.
  • Beloon uw huisdier elke keer na het poetsen met iets lekkers of een lekkere wandeling. Als u bovenstaande drie punten hanteert zal een deel van de huisdieren zich vanzelf melden als er gepoetst moet worden.
  • Gebruik tandpasta voor dieren zoals de Anident tandpasta. Deze tandpasta heeft een enzymatische werking, smaakt naar vlees en bevat geen fluoride. De fluoride in tandpasta voor mensen is giftig als het wordt ingeslikt en is daarom niet geschikt.
  • Bij het poetsen hoeft u alleen de lippen op de tillen zodat u de buitenkant van het gebit kunt poetsen. De tong van uw huisdier houdt de tanden en kiezen aan de binnenzijde grotendeels schoon. Pas als poetsen van de buitenkant van het gebit zonder stress lukt, raden wij u aan om ook te proberen te binnenzijde van de tanden en kiezen te poetsen.
  • Bouw het poetsen langzaam op en ga pas een stap verder als uw huisdier geen stresssignalen meer afgeeft. Het kan best zijn dat u pas na een of meerdere weken een stap verder kunt opbouwen. Dat is geen enkel probleem.
  • Stap 1: leg uw vingers op de wangen van uw huisdier en masseer de wangen over de tanden en kiezen. Hierbij raakt u allebei vertrouwd met aanraking van het gebit en u het biedt u de mogelijkheid om het poetsen in de bouwen in het dagelijks leven.
  • Stap 2: wrijf met een blote vinger over de tanden en kiezen zelf. U kunt de lip met uw andere hand optillen zodat u de tanden en kiezen kunt zien, of u kunt onder de lippen over de tanden en kiezen wrijven.
  • Stap 3: wikkel een medisch gaasje om uw vinger voor meer wrijving tijdens het poetsen. Meestal ziet u bij het poetsen met het gaasje dat het gaasje beige verkleurt: dit is de tandplak waar het om te doen is.
  • Stap 4: breidt vanaf deze stap het poetsen verder uit door dierentandpasta toe te voegen bij het poetsen.
  • Stap 5: stap over naar poetsen met een vingertandenborstel.
  • Stap 6: stap over naar een dierentandenborstel of bij katten en kleine honden naar een babytandenborstel. Let op dat u hierbij de vingertop op de rug van de borstelkop legt zodat u meer controle over de tandenborstel heeft en zodat u voelt tot hoe diep achterin de bek u kunt poetsen.

                         Vingertandenborstel                                      Dierentandenborstel

     

Wij wensen u succes met de verzorging van het gebit van uw huisdier en we staan graag voor u klaar om u hierbij te ondersteunen.

Radiologie

Radiologie

Binnen onze praktijk beschikken wij over een röntgenapparaat en een echografie-apparaat. Op deze manier kunnen wij uw huisdier verder onderzoeken en als het ware “in” de patiënt kijken.

Röntgen

Onze röntgenapparatuur is geschikt voor alle maten dieren, van hamster tot grote hond. Doorgaans maakt de dierenarts samen met de assistent de foto’s van uw huisdier. In sommige gevallen zal u gevraagd worden bij het maken van de foto’s aanwezig te zijn. Omdat wij ook uw veiligheid moeten bewaken zal u dan gevraagd worden beschermende kleding aan te trekken. Er wordt dus altijd gebruik gemaakt van loden jassen, speciale handschoenen en een schildklier beschermer.

De foto’s kunnen wij beoordelen op een speciaal groot scherm en worden ook direct in het dossier van uw huisdier opgeslagen. Wanneer er twijfel bestaat over de conclusies van de foto’s kunnen wij ze (vaak kosteloos) voorleggen aan specialisten, zoals een radioloog of orthopeed.

Veel voorkomende redenen om een röntgenfoto van uw huisdier te maken zijn bijvoorbeeld klachten van kreupelheid, rugklachten, buikpijn en benauwdheid. Hierbij kan gekeken worden naar de vorm, grootte en structuur van organen en botten, en de ligging ten opzichte van elkaar. Ook als er geen klachten zijn kan een foto helpen; bij een drachtige teef kan een foto 45 dagen na de dekking helderheid geven over het aantal te verwachten pups!

Echografie bij huisdieren

Het is een fraaie en veilige manier om uitgebreid onderzoek te doen bij uw huisdier. Met behulp van echografie kun je ook ín een orgaan kijken. Bij ons in de kliniek wordt de echo dan ook vaak gebruikt voor het diagnosticeren van blaasstenen, blaastumoren, prostaatproblemen, darmafsluitingen en nieraandoeningen. Tijdens het maken van een echo is het mogelijk om een biopt te nemen, oftewel een orgaan, bijvoorbeeld de blaas, ‘aan te prikken’. Zo kan steriel urine worden verzameld.

Wanneer u vermoed dat uw huisdier zwanger is, kunnen we dat met het maken van een echo bevestigen. Het is niet (altijd) mogelijk om het aantal pups of kittens in te schatten, maar wel of de hartjes kloppen. Dit wordt ook wel een ‘pretecho’ genoemd.

De voordelen van het gebruik van een echo zijn dat het eenvoudig toe te passen is, en het pijnloos en ongevaarlijk is. Het enige dat nodig is, is om de vacht op de te bekijken plek te scheren.

In sommige gevallen zullen we met u overleggen of een echo bij een gespecialiseerde radioloog een betere optie is dan bij ons. Bij het vermoeden van bijvoorbeeld leverproblemen of wanneer verder onderzoek naar het hart nodig is, kunnen wij u doorsturen naar een specialist in de buurt. Ook is het mogelijk een specialist naar onze praktijk te laten komen.

Laboratorium

Laboratorium

Laboratoriumuitrusting

In ons laboratorium kunnen wij uitgebreid onderzoek doen.

Bloedonderzoek: met onze twee apparaten kunnen we in het bloedonderzoek doen naar organen en enkele hormonen, en naar het rode en witte bloedbeeld. In de toekomst verwachten wij in huis ook steeds meer preventieve onderzoeken te kunnen doen, zoals screening naar hartfalen en nierfalen in een zeer vroeg stadium.

Urineonderzoek: wanneer gevraagd wordt urine in te leveren wordt deze op verschillende manieren onderzocht. Er wordt met behulp van een automatisch afgelezen strip gekeken of er ontsteking, suiker of bloed in zit. Daarnaast wordt het soortelijk gewicht (concentratie) bepaalt en na het centrifugeren van de urine wordt het sediment onder de microscoop bekeken. In sommige gevallen kan gekozen worden om de urine ook nog naar het lab te sturen, bijvoorbeeld als bepaald moet worden welke antibiotica het beste voor uw huisdier zal werken.

Microscopie: de microscoop wordt niet alleen bij urineonderzoek gebruikt. Ook voor onderzoek bij huidklachten kan met behulp van de microscoop gekeken worden naar bijvoorbeeld mijten. Na het ‘kleuren’ van een huidafdruk kunnen ook schimmels aangetoond worden.

Lichttherapie

Lichttherapie

Tegenwoordig werken wij met “Phovia” lichttherapie. Deze therapie gebruiken we met succes bij lastig te genezen wonden. Door de combinatie van een speciale gel en lamp worden de cellen in de huid en de doorbloeding gestimuleerd waardoor de wond sneller geneest. Kijk voor meer info over Phovia op deze website

Operatiekamer en opname

Operatiekamer

Dierenartsen klaar voor operatie in operatiezaal

Onze operatiekamer is volledig uitgerust met gasnarcose, beademings- en bewakingsapparatuur voor al uw huisdieren, van heel klein tot heel groot. Met onze jarenlange ervaring zijn wij geroutineerd in veel voorkomende operaties. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan castreren en steriliseren, het verwijderen van bulten, blaasoperaties, cherry eye operatie, amputaties etc.

Voor sommige operaties sturen wij u door naar een specialist, zoals voor orthopedische ingrepen. Op deze manier krijgt uw huisdier altijd de beste zorg!

Opnameruimte

Na een operatie gaat het dier naar de opnameruimte, waar het op een heerlijk zacht kussen wordt geplaatst, om zo rustig wakker te worden. De patiënten worden regelmatig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze zo fijn mogelijk uit de narcose wakker worden. Voor onze kleinste patiënten is soms extra zorg nodig, zoals het dwangvoeren van konijnen en cavia’s zodat de darmfunctie zo snel mogelijk hersteld wordt.

Er wordt altijd in overleg met u gekeken waar uw huisdier de beste kans heeft om aan te sterken; met onze extra zorg of thuis in een vertrouwde omgeving voor hele jonge of zwakke dieren is er een couveuse aanwezig.

Rondleiding

Rondleiding

Bent u nieuwsgierig? Neem via deze link een kijkje bij ons in de praktijk.

Titeren

Het standaard vaccinatieschema voor dieren is opgesteld zodat voor de meeste dieren de concentratie antilichamen hoog genoeg blijft om voldoende beschermd te zijn. Uiteindelijk verdwijnen de antilichamen langzaam uit het bloed. Niet alle antilichamen blijven even lang in  het bloed en bij het ene dier verdwijnen ze  sneller dan bij het andere  dier. Het advies is daarom uw dier elk jaar te vaccineren met het passend vaccin om  de bescherming van uw dier goed te bewaken. Toch zijn er dieren die bij een goede vaccinatiestatus geen of onvoldoende bescherming hebben. Met titeren kunnen we 2 dingen aantonen:

  1. Uw dier heeft onvoldoende antilichamen gevormd en heeft dus geen bescherming tegen het virus. Wanneer dit aangetoond is, kunnen we uw dier extra vaccineren om de bescherming te bewaken. 
  2. Daarnaast kunnen we met titeren ook aantonen dat uw dier wel voldoende bescherming heeft. Wanneer dit aangetoond is, kunnen we besluiten de boostervaccinatie van uw dier uit te stellen.

We hebben voor u een overzicht gemaakt wanneer een vaccinatie nodig is en wanneer titeren zinvol is.

Vaccinatie schema hond en titerbepalingen

Leeftijd Tegen welke ziekten kan ik vaccineren en/of titeren?
6 weken Vaccinatie parvo en hondenziekte
9 weken Vaccinatie parvo en leptospirose
Advies: Kennelhoest
12 weken Vaccinatie grote cocktail en leptospirose (Rabiës)
16 weken Optioneel: Titeren
6 maanden  Vaccinatie grote cocktail (en kennelhoest)
Optioneel: na 3 weken titeren grote cocktail
1,5 jaar Vaccinatie leptospirose (en kennelhoest)
Optioneel: titeren grote cocktail
2,5 jaar Vaccinatie leptospirose (en kennelhoest en/of Rabiës)
Optioneel: titeren grote cocktail
3,5 jaar  Vaccinatie grote cocktail en leptospirose (en kennelhoest)
Of
Vaccinatie grote cocktail en leptospirose (en kennelhoest) en na 3 weken titeren grote cocktail
Of
Vaccinatie leptospirose (en kennelhoest) + titeren voor grote cocktail
Enzovoort; het vaccinatieschema vanaf 1,5 jaar herhaald zich telkens opnieuw

 

Vaccinatie schema kat en titerbepalingen

Leeftijd Wat?* Tegen welke ziekten kan ik vaccineren en/of titeren?
9 weken V Vaccinatie katten- en niesziekte
12 weken V Vaccinatie katten- en niesziekte
16 weken T Optioneel: Titeren voor kattenziekte
6 maanden  V/T Vaccinatie katten- en niesziekte
Optioneel: na 3 weken titeren voor kattenziekte
1,5 jaar V/T Vaccinatie niesziekte
Optioneel: titeren voor kattenziekte
2,5 jaar V/T Vaccinatie niesziekte
Optioneel: titeren voor kattenziekte
3,5 jaar  V/T Vaccinatie katten- en niesziekte
Of
Vaccinatie niesziekte + titeren voor kattenziekte
Enzovoort; het vaccinatieschema vanaf 1,5 jaar herhaald zich telkens opnieuw

Wilt u meer informatie? Kijk dan op deze pagina.