Radiologie

Binnen onze praktijk beschikken wij over een röntgenapparaat en een echografie-apparaat. Op deze manier kunnen wij uw huisdier verder onderzoeken en als het ware “in” de patiënt kijken.

Röntgen

Onze röntgenapparatuur is geschikt voor alle maten dieren, van hamster tot grote hond. Doorgaans maakt de dierenarts samen met de assistent de foto’s van uw huisdier. In sommige gevallen zal u gevraagd worden bij het maken van de foto’s aanwezig te zijn. Omdat wij ook uw veiligheid moeten bewaken zal u dan gevraagd worden beschermende kleding aan te trekken. Er wordt dus altijd gebruik gemaakt van loden jassen, speciale handschoenen en een schildklier beschermer.

De foto’s kunnen wij beoordelen op een speciaal groot scherm en worden ook direct in het dossier van uw huisdier opgeslagen. Wanneer er twijfel bestaat over de conclusies van de foto’s kunnen wij ze (vaak kosteloos) voorleggen aan specialisten, zoals een radioloog of orthopeed.

Veel voorkomende redenen om een röntgenfoto van uw huisdier te maken zijn bijvoorbeeld klachten van kreupelheid, rugklachten, buikpijn en benauwdheid. Hierbij kan gekeken worden naar de vorm, grootte en structuur  van organen en botten, en de ligging ten opzichte van elkaar. Ook als er geen klachten zijn kan een foto helpen; bij een drachtige teef kan een foto 45 dagen na de dekking helderheid geven over het aantal te verwachten pups!

Echografie bij huisdieren

Het is een fraaie en veilige manier om uitgebreid onderzoek te doen bij uw huisdier. Met behulp van echografie kun je ook ín een orgaan kijken. Bij ons in de kliniek wordt de echo dan ook vaak gebruikt voor het diagnosticeren van blaasstenen, blaastumoren, prostaatproblemen, darmafsluitingen en nieraandoeningen. Tijdens het maken van een echo is het mogelijk om een biopt te nemen, oftewel een orgaan, bijvoorbeeld de blaas, ‘aan te prikken’. Zo kan steriel urine worden verzameld.

Wanneer u vermoed dat uw huisdier zwanger is, kunnen we dat met het maken van een echo bevestigen. Het is niet (altijd) mogelijk om het aantal pups of kittens in te schatten, maar wel of de hartjes kloppen. Dit wordt ook wel een ‘pretecho’ genoemd.

De voordelen van het gebruik van een echo zijn dat het eenvoudig toe te passen is, en het pijnloos en ongevaarlijk is. Het enige dat nodig is, is om de vacht op de te bekijken plek te scheren.

In sommige gevallen zullen we met u overleggen of een echo bij een gespecialiseerde radioloog een betere optie is dan bij ons. Bij het vermoeden van bijvoorbeeld leverproblemen of wanneer verder onderzoek naar het hart nodig is, kunnen wij u doorsturen naar een specialist in de buurt. Ook is het mogelijk een specialist naar onze praktijk te laten komen.