Dierenkliniek Leidsche Rijn 030 - 666 11 67
Dierenkliniek Veldhuizen - De Meern 030 - 231 79 33

Katten

Katten

Katten Geslachtsrijp Draagtijd Aantal jongen Aanschaf vanaf Leeftijd tot
Kat 6 - 8 maanden 58 - 63 dagen 2 - 6 8 weken 12-20 jaar
  • U wilt een kitten, wat nu?
  • Vaccinatie schema kat
  • Parasieten
  • Castratie kater
  • Castratie poes

U wilt een kitten, wat nu?

U wilt een kitten, wat nu?

Een jong katje kunt u vinden bij dierenasielen, op internet of bij kennissen. Voor raskatjes kunt u terecht bij een erkende fokker. Het is belangrijk u vooraf goed te laten informeren, voor meer informatie over de aanschaf >> klik hier.

Twee kitten

Eerste bezoek

Als u het kitten opgehaald heeft, raden we u aan, om snel een eerste afspraak te maken. We beoordelen de gezondheid van het kitten, kijken naar het gedrag, en geven u de juiste adviezen over de verzorging en voeding van het dier. U krijgt van ons een kitten pakket, met allerlei informatie en een leuk speeltje.

Mocht er iets mis zijn met het katje (bv ernstige hartkwaal), kunt u het diertje eventueel nog terugbrengen bij de fokker, voordat uw gezin er al te zeer aan gehecht geraakt is.

Ook wanneer het dier last heeft van parasieten, kan al zo snel mogelijk begonnen worden met de behandeling.

De entingen

Een goed entschema voor een kitten bestaat uit twee entingen. De eerste op een leeftijd van negen weken. De tweede enting drie weken hierna op een leeftijd van twaalf weken. Vervolgens wordt de kat jaarlijks ingeënt.

Castratie en/of Sterilisatie

Wij raden aan om alle katers en poezen op een leeftijd van ongeveer zes maanden te laten castreren/steriliseren. (Vanaf deze leeftijd zijn ze namelijk ook geslachtsrijp). Meer weten over castratie/sterilisatie?

Twee tabby katten liggen in een bed

De volwassen kat

Uw kat hoeft als het goed is nu nog maar één keer per jaar langs te komen voor de inenting (klik hier voor het entschema). Ook dan voert de dierenarts een gezondheidscheck uit en bespreken we eventuele andere vragen.

Parasieten

Een kat kan last krijgen van verschillende soorten parasieten, de meest voorkomende zijn; vlooien, wormen en teken. Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten parasieten en hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden.

De oudere kat (senioren)

Uw kat is vanaf een jaar of acht senior te noemen. De ouderdom komt met gebreken, u zal waarschijnlijk merken dat uw kat wat strammer gaat lopen, meer moeite krijgt om op de wat hoger gelegen plaatsen in huis te komen, de vacht wordt wat doffer, het gebit wordt slechter en uw dier gaat minder goed horen en zien. Om uw kat zo gezond en gelukkig mogelijk te houden is het belangrijk om regelmatig op controle te komen. Er zijn tegenwoordig veel producten die voorkomen dat deze ouderdomskwaaltjes verergeren.

Vaccinatie schema kat

Voor de kat

Leeftijd

Werkt tegen

9 weken Kattenziekte + Niesziekte
12 weken Kattenziekte + Niesziekte + (indien nodig) Rabies + Bordetella
6 maanden Kattenziekte + Niesziekte + (indien nodig) Bordetella
1,5 jaar Niesziekte + (indien nodig) Bordetella
2,5 jaar Niesziekte + (indien nodig) Rabies + Bordetella
3,5 jaar Kattenziekte + Niesziekte + (indien nodig) Bordetella
4,5 jaar Niesziekte + (indien nodig) Bordetella
Etc.  

Kattenziekte

Een virusziekte die veel sterfte bij katten van alle leeftijden (vooral kittens) kan geven. De ziekte gaat veelal gepaard met braken en diarree.

Verspreiding via ontlasting.

Niesziekte

Een virusziekte van de bovenste luchtwegen waarbij meerdere micro-organismen een rol kunnen spelen. De belangrijkste verwekkers zijn; Rhinotracheïtis- en Calicivirus.

Verspreiding door direct contact via uitademingslucht.

Bordetella (optioneel / indien nodig)

Een bacterie die een rol kan spelen in het ziektecomplex.

Verspreiding via de uitademingslucht.

Rabiës (optioneel / indien nodig)

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. U kunt besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier.

Parasieten

Parasieten

De meest voorkomende parasieten zijn vlooien, wormen en teken.

Er zijn veel verschillende middelen te verkrijgen om parasieten te doden en de preventie daarvan.

Voor de hond en kat en kat zijn er veel verschillende producten, onze medewerkers kunnen u helpen kiezen welk product het best bij uw huisdier past.

Vlooien

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte parasieten in de vacht van onze huisdieren. Ze voeden zich door middel van het bloed van het dier, daardoor kunnen ze veel jeuk veroorzaken. Zonder het bloed van het dier leeft een vlo, maar enkele dagen. Eenmaal in de vacht van het dier leeft een vlo gemiddeld een maand.

Symptomen:

Meestal merk je aan je huisdier dat er vlooien aanwezig zijn door overmatig krabben, en het heel plotseling hebben van jeuk (spel oid afbreken om te krabben/bijten).

Een andere aanwijzing is vaak dat het dier zwarte korreltjes heeft in de vacht, lijken een beetje op zandkorrels. Dit zijn vlooienpoepjes. (Omdat vlooienpoepjes afvalstoffen van het opgezogen bloed bevatten, lopen deze rood uit als u ze bijvoorbeeld op een vochtig keukenpapiertje legt). Het zien van de vlooien zelf is natuurlijk de duidelijkste aanwijzing.

Cyclus van de vlo:

Cyclus van de vlo

Volwassen vlooien

Volwassen vlooien op de hond of kat worden van buiten meegenomen of ze komen uit vlooienpoppen in uw huis. Vlooien hebben bloed nodig om in leven te blijven en zich voort te planten. De vrouwelijke vlooien leggen dagelijks veel eitjes in de vacht van uw huisdier.

Vlooieneitjes

Vlooieneitjes vallen na een paar uur uit de vacht van uw huisdier en komen zo overal in huis terecht. Uit de eitjes komen de vlooienlaven.

Vlooienlarven

Vlooienlarven voeden zich met uitwerpselen van de volwassen vlo en huidschilfers van de hond en kat. De larfjes kruipen weg in kieren en naden en vormen zich om tot vlooienpop.

Vlooienpoppen

Vlooienpoppen liggen vaak lang in huis te wachten (tot wel twee jaar) en zijn ongevoelig voor vlooienbestrijdingsmiddelen. Zijn de omstandigheden gunstig, bijvoorbeeld wanneer u en uw huisdieren terugkomen van vakantie, dan komt uit de pop een nieuwe volwassen vlo.

Wormen:

Wat zijn wormen?

Wormen behoren tot de endoparasieten (dit betekent dat ze in het lichaam van het dier leven). De meeste wormen zitten in de darmen en maken een trektocht door het lichaam waar ze veel schade kunnen aanrichten. Er zijn veel verschillende soorten wormen, de meest voorkomende zijn:

  • Spoelworm
  • Lintworm

Een worm kan wel 1 ½ jaar oud worden!

Symptomen:

Een volwassen dier heeft meestal geen symptomen van een wormbesmetting. Omdat de eitjes microscopisch klein zijn, zie je deze ook niet in de ontlasting. Er zijn echter wel een aantal kenmerkende dingen die kunnen duiden op wormen;

  • Diarree
  • Meer eetlust
  • Winderigheid
  • ‘Rijstkorrels’ bij anus of in ontlasting
  • Braken
  • ‘Sleetje’ rijden

Het zien van wormen (sliertjes) in de ontlasting of in het braaksel is natuurlijk de duidelijkste aanwijzing op een (dan al grote!) wormbesmetting.

Behandeling en preventie:

Er zijn veel verschillende middelen om wormen te doden, niet alle middelen doden echter alle soorten wormen dus is het belangrijk je hierover te laten informeren. In tegenstelling tot de vlooienmiddelen heeft ontworming geen werkingsduur, het advies van 4 keer per jaar ontwormen is dan ook nodig om ervoor te zorgen dat eventuele wormen zo min mogelijk schade aan kunnen richten.

Teken:

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die bloed nodig hebben om te overleven. Ze zuigen zich vast in de huid van uw dier waar ze zich een aantal dagen voeden, eenmaal volgezogen laten ze weer los en vallen hierbij op de grond. Teken eten wel meer dan 10 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed. Tijdens het voeden komt er speeksel van de teek in de bloedbaan van het dier terecht, hierbij kunnen er gevaarlijke ziektes worden overgebracht. Het is dus belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen (nog beter is natuurlijk het voorkomen van een tekenbeet).

Symptomen:

Vaak merk je aan je huisdier niets, ze veroorzaken geen irritaties. Teken zie of voel je als kleine bultjes, ze worden hierdoor vaak aangezien als wratje.

Castratie kater

Castratie kater

Bij de castratie van de kater worden beide testikels afgebonden en verwijderd.

Waarom castreren?

Voordelen

Katers gaan van nature ver en lang van huis om zich te kunnen voortplanten. Dit is in onze drukbevolkte maatschappij natuurlijk niet zo’n fijn idee. Los van de zorgen die u als eigenaar heeft om uw diertje als hij twee maanden weg blijft loopt de kat ook een hele grote kans om te verongelukken. Deze bovenstaande problemen zijn er nauwelijks als de kater (op jonge leeftijd) wordt gecastreerd.

Daarnaast gaan de meeste ongecastreerde kater ‘sproeien’, ze plaatsen hierbij sterk ruikende geurvlaggen in hun omgeving, wat dus ook betekent dat uw huis eraan moet geloven. Dit gedrag wordt beïnvloed door de hormonen en zal dus ook niet of nauwelijks aanwezig zijn na castratie.

Nadelen

Er kunnen ook nadelen zitten aan de castratie van de kater;

Er is meer kans op overgewicht, dit kan makkelijk opgelost worden door de kat regelmatig te laten spelen en eventueel de hoeveelheid voer wat te verminderen.

Wanneer castreren?

Een kater kun je het best laten castreren op een leeftijd van ongeveer zes maanden. Dit om te voorkomen dat hormoongebonden gedrag tot uiting komt.

Werkwijze

Zodra de kat verdoofd is wordt hij voorbereidt voor de operatie (o.a. plukken en wassen). Vervolgens wordt er een sneetje gemaakt in de huid van de balzak.

De eerste testikel wordt naar buiten gedrukt. De zaadstreng en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede testikel gedaan. Daarna wordt de huid van beide balzakken tegen elkaar aan ‘geplakt’.

De voor- en nazorg bij u thuis

Voor de operatie

Het is belangrijk dat uw kat nuchter is voor de operatie, dit betekent dat hij de dag voor de operatie vanaf 0.00 uur niet meer mag eten, water drinken mag wel gewoon tot aan de operatie. De reden hiervoor is dat de kat misselijk kan worden van het narcosemiddel, als er dan wordt gebraakt kan het braaksel in de luchtpijp en longen terecht komen.

Na de operatie

Wij bellen zodra de kat wakker genoeg is om naar huis te gaan. Hij kan dan al zelf op zijn pootjes staan, wel kan hij nog wat wiebelig zijn. Thuis is het dus belangrijk dat u zorgt dat hij zich niet kan bezeren (op hoge dingen klimmen, traplopen). Verder is het verstandig hem nog een paar dagen binnen te houden. Bij het ophalen geven we u een nazorgbrief mee, die we ook direct even met u bespreken.

Castratie poes

Castratie poes

De castratie van de poes wordt in de volksmond ook wel ‘sterilisatie’ genoemd. Bij sterilisatie bindt je alleen de eierstokken af, bij castratie worden de eierstokken verwijderd. Omdat wij bij poezen de eierstokken verwijderen, is het dus eigenlijk een castratie.

Waarom castreren?

Voordelen

De belangrijkste reden is natuurlijk geboortebeperking c.q. het voorkomen van de krolsheid. Een poes kan wel elke drie weken een aantal dagen krols zijn!

Er kunnen ook medische redenen zijn om een poes te castreren. Het voorkomt baarmoederontstekingen en schijndracht en verkleint de kans aanzienlijk op melkkliertumoren en suikerziekte.

Nadelen

Er kunnen ook nadelen zitten aan de castratie van de poes;

Er is meer kans op overgewicht, dit kan makkelijk opgelost worden door de kat regelmatig te laten spelen en eventueel de hoeveelheid voer wat te verminderen.

Wanneer castreren?

Een poes kun je het best laten castreren op een leeftijd van ongeveer zes maanden. Dit om te voorkomen dat hormoongebonden gedrag tot uiting komt. Een poes die gedekt wordt is vrijwel zeker drachtig. Dit komt omdat de eisprong plaatsvindt na lokale prikkels tijdens de dekking.

Werkwijze

Zodra de kat verdoofd is wordt ze voorbereidt voor de operatie (o.a. scheren, wassen). Vervolgens wordt er een sneetje in de buikwand gemaakt en zoekt de dierenarts de eierstokken, hierbij controleert hij de baarmoeder, als deze er afwijkend uitziet wordt er naast de eierstokken ook de baarmoeder verwijdert. In de gevallen waarbij de baarmoeder er gewoon goed uitziet laten we deze zitten, dit maakt de ingreep en buiksnede kleiner en minder belastend voor de poes. De snee wordt daarna netjes gehecht en ze slaapt verder uit in de opname.

De voor- en nazorg bij u thuis

Voor de operatie

Het is belangrijk dat uw kat nuchter is voor de operatie, dit betekent dat zij de dag voor de operatie vanaf 0.00 uur niet meer mag eten, water drinken mag wel gewoon tot aan de operatie. De reden hiervoor is dat de poes misselijk kan worden van het narcosemiddel, als er dan wordt gebraakt kan het braaksel in de luchtpijp en longen terecht komen.

Na de operatie

Wij bellen zodra de kat wakker genoeg is om naar huis te gaan. Zij kan dan al zelf op haar pootjes staan, wel kan zij nog wat wiebelig zijn. Thuis is het dus belangrijk dat u zorgt dat ze zich niet kan bezeren (op hoge dingen klimmen, traplopen). Verder is het verstandig haar nog een paar dagen binnen te houden. Bij het ophalen geven we u een nazorgbrief mee, die we ook direct even met u bespreken.

Terug naar diereninfo
Terug naar boven