U wilt een pup, wat nu?

Let op, niet alle fokkers zijn even betrouwbaar. Als u bij nestjes gaat kijken, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. >> klik hier De beste gezinshonden komen vaak uit een nestje in de huiskamer, met een hele lieve moederhond.

Eerste bezoek

Als u de pup opgehaald heeft raden we u aan, om snel een eerste afspraak te maken. We beoordelen de gezondheid van de pup, kijken naar het gedrag, en geven u de juiste adviezen over de verzorging en voeding van het dier. U krijgt van ons een puppy pakket, met allerlei informatie en een leuk speeltje.
Mocht er iets ernstig mis zijn met de pup (bv hartkwaal), kunt u het pupje eventueel nog terugbrengen bij de fokker, voordat uw gezin er al te zeer aan gehecht geraakt is.
Ook wanneer het dier last heeft van parasieten, kan al zo snel mogelijk begonnen worden met de behandeling.

De entingen

Een goed vaccinatie schema voor een pup bestaat uit drie vaccinaties. De eerste op een leeftijd van 6 weken, dit gebeurt meestal nog in het nest. De tweede vaccinatie drie weken hierna op een leeftijd van 9 weken. De derde vaccinatie weer 3 weken daarna op een leeftijd van 12 weken. Vervolgens wordt de hond jaarlijks gevaccineerd.

Opvoeding en gedrag

Het gedrag van een jonge hond is in grote mate te beïnvloeden. Opvoeden is in wezen het gedrag beïnvloeden op een manier die u wenselijk is. Hoe beter u het aanpakt, hoe sneller en efficiënter u uw doel bereikt. In dit verband is het aan te raden om deel te nemen aan een puppy cursus op een hondenvereniging. Daar krijgt u ook aanwijzingen en tips om uw pup op te voeden. Een pup doorloopt de leeftijdsfasen van baby tot volwassenheid in ruim een jaar. Dit betekent, dat de opvoeding direct begint, en u het vanaf het begin goed aan moet pakken.

Puppy-consultatiebureau

Op een leeftijd van 4, 5, 6 en 9 maanden zien wij uw pup graag terug op ons (gratis) puppy-consultatiebureau bij de assistent.
Hier letten we speciaal op (oa) hoe het wisselen van het gebitje is gegaan, of de hond netjes groeit en bespreken we eventuele vragen die u heeft over uw opgroeiende pup.
Daarnaast leert de pup op deze manier dat het helemaal niet zo eng is bij de dierenarts en went aan allerlei dingen die hij/zij in de praktijk kan tegenkomen.

Castratie en/of sterilisatie
Bij teven vinden we het optimale tijdstip voor de eerste loopsheid of ongeveer 2 tot 4 maanden na de loopsheid . Bij reuen is het afhankelijk van de heftigheid van het (ongewenst) mannelijk gedrag, wat bepaald of castratie wenselijk is. Meer weten over castratie/sterilisatie? Castratie reu, Sterilisatie teef

De volwassen hond
Uw hond hoeft als het goed is nu nog maar 1 keer per jaar langs te komen voor de vaccinatie. (klik hier voor het vaccinatieschema). Ook dan voert de dierenarts een gezondheidscheck uit, en bespreken we eventuele andere vragen.
Graag zien we u tussendoor ook af en toe nog even terug met uw hond, zo kunnen we het gewicht goed in de gaten houden en zorgen we er voor dat het dierenartsbezoek zo leuk mogelijk blijft.


Parasieten
Een hond kan last krijgen van verschillende soorten parasieten, de meest voorkomende zijn; vlooien, wormen en teken. Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten parasieten en hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden.

De oudere hond (senioren)
Afhankelijk van de grootte van het ras is uw hond vanaf een jaar of 8 senior te noemen. De ouderdom komt met gebreken, u zal waarschijnlijk merken dat uw hond wat strammer gaat lopen, moeite heeft om op te staan, de vacht wordt wat doffer, het gebit wordt slechter en uw dier gaat minder goed horen en zien. Om uw trouwe viervoeter zo gezond en gelukkig mogelijk te houden is het belangrijk om regelmatig op controle te komen. Er zijn tegenwoordig veel producten die voorkomen dat deze ouderdomskwaaltjes verergeren.