Fretten

De fret is een huisdier die sterk in populariteit toeneemt. In feite is het een uit de bunzing gedomesticeerd dier en dus verre van “wild” zoals wel eens gedacht wordt. Zoals de hond uit de wolf is voortgekomen zo is de fret uit de bunzing ontstaan. Daarom kan een fret niet overleven in de vrije natuur, dieren “loslaten” in de natuur lijdt uiteindelijk tot de hongerdood.
In vroegere tijden, en ook nu nog op beperkte schaal, werden de dieren gebruikt om op konijnen te jagen. Zij moesten de konijnen uit hun gangen opjagen, zodat de jager het konijn kon doden als deze uit het hol wegvluchtte. De vorm, de lenigheid en de voortreffelijke neus maakt de fret zo geschikt als konijnenjager.
Deze eigenschappen zorgen er voor dat de fret een handig en ondernemend typetje is, waarvoor een veilige en voldoende ruime leefomgeving nodig is. Verder is het diertje zeer sociaal, zowel naar andere mensen als soortgenoten toe, en daarom voelt het diertje zich het best in een groepje met andere fretten en veel aandacht van het baasje.
Het is wel goed te bedenken dat bepaalde fretjes elkaar kunnen liggen of juist niet. Als twee fretjes elkaar niet mogen is het verstandig het samenlaten niet te forceren omdat dit veel stress kan geven met zelfs ziekte tot gevolg. Je kunt dan beter de groep opsplitsen en die dieren bij elkaar zetten die het goed met elkaar kunnen vinden. Anders is het verstandiger om een fretje alleen te houden, wat wel betekent dat het dier veel aandacht van het baasje moet krijgen!

Voortplanting
De meeste fretten worden in het voorjaar t/m de zomer geboren en worden pas in het voorjaar daarop geslachtsrijp. Net als bij de poes is er in de winterperiode een soort rust in de seksuele cyclus. Voor de vrouwtjes ligt dat wat strikter dan voor de mannetjes die vanaf 4-6 maanden al “last” kunnen krijgen van hun hormonen: sterk ruiken, slepen met andere fretten, etc.
Een ongecastreerd mannetje kan voor veel stress in de groep zorgen, dus tijdige castratie is raadzaam.
Een ongecastreerd loops vrouwtje is ook niet aan te raden, omdat zonder dekking de loopsheid blijft voortduren wat uiteindelijk tot ziekte van het diertje kan leiden. De vrouwelijke hormonen tasten het beenmerg aan dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van allerlei soorten bloedcellen die ook voor de afweer tegen infecties zorgen. Deze negatieve invloed treedt al na 3 weken loopsheid op.
Een loopse fret moet dus met spoed geholpen worden. Naast de chirurgische castratie is loopsheidpreventie via een implantaat ook een mogelijkheid. Deze werkt echter maar 1 tot 2 jaar en moet steeds weer vernieuwd worden. Ook een dure behandeling ten opzichte van een chirurgische castratie. Een voordeel is dat het de ontwikkeling van bijniertumoren voorkomt.
(Zie: onderzoek Faculteit der Diergeneeskunde).

Enting
Op dit moment is het algemene advies de fret op 9 en 12 weken in te enten met het hondenziektevaccin voor pups en dit elk jaar te herhalen. Een controle op oormijt, gewicht, hart en longen, inhoud van de buik en evt. vachtproblemen kan dan tevens plaatsvinden.

Voeding
Een fret is een strikte vleeseter, hetgeen betekent dat het dier speciale eisen stelt aan de samenstelling van zijn voer. Uit onderzoek blijkt alleen Totally Ferret, Eukanuba Kitten en Hill’s Kitten, Orijen en Ferret Balance aan deze eisen te voldoen
Gewone kattenvoeders en andere frettenvoeders bevatten te veel koolhydraten en te weinig dierlijke eiwitten en vetten, waardoor allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan: diarree, kaalheid, maar ook het ontwikkelen van insulinomen: een veel voorkomende tumor van de alvleesklier, wordt toegeschreven aan het voortdurend in overmaat aanwezig zijn van koolhydraten in het voer.
De fret heeft maar een kort maagdarmkanaal met een darmflora die niet veel voorstelt. De voeding die opgenomen is verlaat na 3 a 4 uur alweer het lichaam. Ook dat geeft aan dat de bestanddelen in de voeding voldoende aanwezig moeten zijn en ook een goede verteerbaarheid moeten hebben.

Ziekten
De meest voorkomende aandoeningen zijn bijniertumoren, insulinomen, maagzweren en lymfomen.

Bijniertumor
Deze kunnen ontstaan vanaf een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Bij de nieren liggen de zgn. bijnieren. Klieren die hormonen produceren die de stofwisseling beïnvloeden. Een deel van deze hormonen zijn geslachtshormonen, waardoor er enkele karakteristieke symptomen kunnen ontstaan. Bijna altijd treedt er kaalheid op en de huid voelt wat dunner aan. Vaak is er ook jeuk. Daarnaast kan het diertje vermageren ondanks goede eetlust. De geur kan sterker worden. De toename van geslachtshormonen vanuit de bijniertumor heeft ook invloed op het seksuele gedrag: weer gaan rondslepen met andere fretten. Bij mannelijke dieren kan de prostaat vergroten waardoor er problemen met plassen kan ontstaan. Bij vrouwelijke dieren kan de vulva gaan zwellen zoals bij de loopsheid.

Een aantal van deze symptomen kunnen bij vrouwelijke fretten ook veroorzaakt worden door een restant van een eierstok dus nader onderzoek is gewenst.
De behandeling kan chirurgisch zijn of medicinaal: dmv. herhaalde injectie of het inbrengen van een implantaat.

Insulinomen
Dit zijn kleine tumoren van de alvleesklier die insuline produceren. Insuline zorgt ervoor dat glucose door de cellen wordt opgenomen. Te veel insuline veroorzaakt een te laag glucose gehalte in het bloed waardoor er allerlei symptomen optreden: krachteloosheid van de achterhand (“wegglijden”), vermageren, sloomheid en veel slapen. In een later stadium kunnen er toevallen optreden met speekselen en braken, soms zelf bewusteloosheid. Het snel toedienen van druivensuiker kan levensreddend zijn. Een bloedonderzoek (met een glucose bepaling) na 4 uur vasten kan de vermoedelijke diagnose bevestigen.
De behandeling kan bestaan uit het chirurgisch verwijderen van de insulinomen, vooral bij jonge fretten een optie, of met medicijnen. Het fretje kan dan nog 1-2 jaar overleven.

Maagzweren
Een fretje is gevoelig voor maag en/of dunne darm zweren. Deze worden veroorzaakt door helicobacter mustelae bacterie die veel fretten bij zich dragen. Alleen op een moment dat de weerstand vermindert is (operatie, ziekte) of door stress (nieuwe kooi, nieuwe hokgenoot of te veel fretten bij elkaar) kan deze bacterie voor problemen zorgen. Een maag of darmzweer of een galgang ontsteking kan ontstaan. De fret word ziek: gaat braken en krijgt groenige diarree, soms met bloed. Zonder behandeling zal het fretje sterven. De behandeling zelf is langdurig soms wel levenslang. De diagnose is lastig: door veel andere ziekten uit te sluiten door middel van (bloed)onderzoek kan het vermoeden sterk zijn dat er een helicobacter infectie actief is. Elke vorm van diarree kan op deze infectie wijzen dus een bezoek aan een in fretten gespecialiseerde dierenarts is noodzakelijk.

Lymfomen
Dit is een soms voorkomend kwaadaardige tumor bij de oudere fret. Deze tumoren van het afweersysteem kunnen de lymfeknopen, milt en lever aantasten. De dieren vermageren, hebben soms diarree en worden lusteloos. De lymfeklieren kunnen vergroot zijn. Dmv. een bloedonderzoek en onderzoek van een weggenomen lymfeknoop is de diagnose te bevestigen. Soms vind je alleen een vergrote milt. Met medicijnen kan de fret soms nog een 1/2 tot 1 jaar overleven.

Hoe weet ik of mijn fret gezond is?
Elke week wegen, een fret die snel afvalt (dwz 10 tot 20 gram per week) kan ziek zijn ook al is de eetlust goed en speelt het diertje. In de zomer valt een fret ook af maar dat gaat zeer geleidelijk over een periode van enkele maanden. Raadzaam is om een gewichtscurve voor je fret te maken, zodat je weet wat voor jouw fret het normale gewicht is per seizoen.
Een gezonde fret heeft een roze neusje. Veel aandoeningen geven een beetje bloedarmoede en dat kun je goed zien aan het neusje en de voetzooltjes (bij albino’s).
De ontlasting moet vast zijn, een donkere bruine kleur en de consistentie van tandpasta hebben. Groenig slijm kan wijzen op te geringe voeropname en korreltjes wijzen op een slechte vertering. Bloed in de ontlasting is natuurlijk ook niet zoals het hoort. De fret na laten kijken en een beetje ontlasting meenemen naar de dierenarts is nodig.

Frettensites om te bezoeken