De feestmaand is aangebroken en deze wordt weer traditioneel afgesloten met vuurwerk tijdens oud en nieuw.

Wellicht heeft u in het verleden al meegemaakt hoe dit voor uw hond of kat is, of wordt dit de eerste jaarwisseling die jullie samen vieren. Hoe dan ook, het is belangrijk dat u op tijd aandacht besteedt aan (mogelijke) angst bij uw huisdier voor vuurwerk.

Hierbij geven wij een overzicht van mogelijkheden om vuurwerkangst bij uw hond of kat zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas is het niet mogelijk om met alleen medicatie alle angst weg te nemen.

TIPS

U kunt met oud en nieuw de volgende zaken doen:

 • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige/stille locatie.
 • Geef uw huisdier voldoende afleiding, begin hiermee al in de middag, bijvoorbeeld voerspelletjes, extra lekkere kauwstaaf of bot, leuk speeltje.
 • Laat uw huisdier op zijn eigen, vertrouwde plekje liggen.
 • Doe de gordijnen dicht zodat uw huisdier minder van het vuurwerk ziet.
 • Zet radio of tv aan, hierdoor is er afleiding van het geluid buiten.
 • Houd alle deuren, ramen en kattenluiken dicht, zodat uw huisdier niet uit angst naar buiten kan vluchten.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven.
 • Als uw huisdier schrikt van een knal, probeer dan niet te troosten, dit wordt gezien als bevestiging dat het inderdaad wel heel eng is allemaal. Negeer of straf uw huisdier ook niet, ga gewoon met uw dier om zoals u normaal ook zou doen.

Medicatie (bij dieren waarvan bekend is dat ze angstig zijn):

 • Puur tranquil: Een voedingssupplement in poedervorm dat stress en angst vermindert. Voor het beste effect begint u 3-4 weken van te voren.
 • Bachbloesem: Dit is een homeopathische vloeistof dat het gevoel van angst en stress vermindert. Begin zo vroeg mogelijk met het geven van de druppels in de bek.
 • Alprazolam: Wordt in gevallen van erge angst voorgeschreven, u kunt hierover advies krijgen bij een van onze medewerkers. Het liefst wordt hiermee gestart 2 dagen voor de jaarwisseling en nog 1 dag erna.

Let op: Veel producten die bij winkels te verkrijgen zijn tegen vuurwerkangst, zijn enkel spierverslappers, uw huisdier lijkt dus rustig maar hoort en ziet alles nog wat er om hem heen gebeurd en kan er niet op reageren. Dit maakt de angst vele malen erger. Alle middelen waarin acepromazine is verwerkt, raden wij af.

 

Er zijn veel verschillende producten op de markt die kunnen helpen om de angst en stress bij uw huisdier te verminderen. Niet alles werkt bij ieder en/of in iedere situatie even goed. Bij dieren waarbij de angst al in eerdere jaren is opgebouwd, is het moeilijk dit om te keren naar iets positiefs. Een combinatie van verschillende producten en training onder begeleiding van een gedragstherapeut is dan nodig om te proberen de angst te verminderen.