Video:

Rondleiding

Video:

Tineke Deden

Video:

Geert Bijvoet

Video:

Frits van der Plaat

PCP Zorgplan
Petplan

Tandheelkunde

Het gebit van uw huisdier heeft, net als uw gebit, regelmatig verzorging nodig. Stelt u zich maar eens voor dat u stopt met tandenpoetsen! Er vormt zich eerst een laag tandplaque op de tanden. In het tandplaque krioelt het van de bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en na verloop van tijd zelfs tot verlies van het weefsel waarmee de tand verankerd is in de kaak (parodontitis). Dit leidt uiteindelijk tot loszittende tanden en kiezen. Het opgehoopte tandplaque verandert in de loop van de tijd in tandsteen.

Frits van der Plaat

Wat zijn de eerste aanwijzingen voor gebitsproblemen?

  • Een blijvend slechte adem
  • Moeite met kauwen, kwijlen en verminderde eetlust
  • Pijnlijke mond

Een gezonde mondholte is van invloed op de algehele gezondheid.
Het tandvlees is voorzien van een dicht netwerk van kleine bloedvaatjes. In het geval van tandvleesontsteking kunnen bacteriën via het tandvlees in de bloedbaan komen en kunnen elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken (hart, nieren en de lever). Een gezonde mondholte is dus van invloed op de algehele gezondheid van uw huisdier.
Tijdens de jaarlijkse controle van uw huisdier zullen wij ook het gebit inspecteren. Indien er aanleiding voor is zullen wij een professionele gebitsinspectie en –sanering voorstellen. Hierbij worden de tanden schoongemaakt en gepolijst. Slechte tanden en kiezen kunnen getrokken worden of er kunnen, afhankelijk van de problemen, wortelkanaalbehandelingen gedaan worden.
Om te voorkomen dat na zo’n gebitsbehandeling weer snel problemen ontstaan is regelmatige gebitsverzorging thuis van groot belang. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt. De volgende mogelijkheden zijn bij ons verkrijgbaar:

tandsteen bij honden

Tanden poetsen
Hiervoor zijn speciaal ontworpen tandenborstels en smakelijke tandpasta te verkrijgen. Gebruik nooit “gewone” tandpasta voor uw huisdier! Het is van groot belang dat er al wordt begonnen met tandenpoetsen als de hond of kat nog resp. pup of kitten is, omdat je ze dan nog makkelijk iets aan kan leren.
Zo is ook te voorkomen dat er überhaupt gebitssaneringen onder narcose nodig zijn!

Speciale dieetvoeders
Deze kunnen de vorming van tandplaque en tandsteen remmen of zelfs voorkomen.

Diverse verzorgingsproducten

* Kauwstrips, door de speciale enzymen in de strips en het kauwen, helpen de strips mee met het schoonmaken en schoonhouden van het gebit.

* Bucco-fresh, een algenpoeder dat door het voer gegeven wordt, dit verandert de samenstelling van het speeksel waardoor nare luchtjes uit de mondholte afnemen en helpt het tandsteen verminderen en voorkomen.

* Dental croq, smakelijke beloningsbrokjes met dezelfde werking als de Bucco-fresh.

 

tandheelkunde bij kat