Video:

Rondleiding

Video:

Tineke Deden

Video:

Geert Bijvoet

Video:

Frits van der Plaat

PCP Zorgplan
Petplan

December: Tips voor de jaarwisseling

vuurwerk plaatje 1

Vuurwerkangst bij uw huisdier

Hieronder vindt u een overzicht van dingen die u zelf vooraf of tijdens de jaarwisseling kunt doen en eventuele medicatie om vuurwerkangst bij uw huisdier zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. Let wel, voor nagenoeg alle hulpmiddelen, medicatie en training is het noodzakelijk om ruim voor de start van het vuurwerk (de angst) te beginnen.

Met oud en nieuw kunt u de volgende zaken doen:

 • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige/stille locatie.
 • Geef uw huisdier voldoende afleiding, begin hiermee al in de middag, bijvoorbeeld voerspelletjes, extra lekkere kauwstaaf of bot, leuk speeltje.
 • Laat uw huisdier op zijn eigen, vertrouwde plekje liggen.
 • Doe de gordijnen dicht zodat ze minder van het vuurwerk zien.
 • Zet radio of tv aan, hierdoor worden ze afgeleid van het geluid buiten.
 • Houd alle deuren, ramen en kattenluiken dicht, zodat de dieren niet uit angst naar buiten kunnen vluchten.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven.
 • Als uw huisdier schrikt van een knal, probeer dan niet te troosten, dit wordt gezien als bevestiging dat het inderdaad wel heel eng is allemaal. Negeer of straf uw huisdier ook niet, ga gewoon met uw dier om zoals u normaal ook zou doen.

Training:

 • Er zijn hondenscholen die speciale vuurwerktrainingen aanbieden, deze beginnen vaak al ruim van te voren. (Tinley)
 • Er zijn cd’s te verkrijgen met vuurwerk geluiden (en bijbehorende instructies) zodat uw huisdier langzaam aan de geluiden kan wennen. (vuurwerkcd)

Medicatie (bij dieren waarvan bekend is dat ze angstig zijn):

 • Zylkène: Een voedingssupplement dat stress en angst vermindert. Voor het beste effect begint u het liefst 2 weken van te voren met het geven van de capsules.
 • Bachbloesem: Dit is een homeopathische vloeistof dat het gevoel van angst en stress vermindert. Begin zo vroeg mogelijk met het geven van de druppels in de bek.
 • Alprazolam: Wordt in gevallen van extreme angst voorgeschreven, u kunt hierover advies krijgen bij een van onze medewerkers. Het liefst wordt hiermee gestart, 2 dagen voor de jaarwisseling en moet tot 1 dag erna gegeven worden.

Let op: Veel producten die bij winkels te verkrijgen zijn tegen vuurwerkangst, zijn enkel spierverslappers, uw huisdier lijkt dus rustig, hij hoort en ziet echter nog alles wat er om hem heen gebeurd, maar kan er niet op reageren. Dit maakt de angst vele malen erger. Alle middelen waarin acepromazine is verwerkt raden wij af.

Hulpmiddelen:

 • Thundershirt: Het Thundershirt is een soort vest dat zorgt voor een comfortabele en constante druk rondom de borst waardoor de hond zich beter kan ontspannen. (Bij mensen wordt deze therapie ook toegepast, denk aan massage met drukpunten en inbakenen van baby’s). (Thundershirt)

 

Hoe kiest u tussen een training, hulpmiddel of medicatie?

Er zijn veel verschillende producten op de markt die kunnen helpen om de angst en stress bij uw huisdier te verminderen. Niet alles werkt bij elk dier en/of in elke situatie even goed. Bij dieren waarbij de angst al in eerdere jaren is opgebouwd, is het moeilijk dit om te keren naar een positieve beleving. Een combinatie van verschillende producten en training is dan nodig en vooral ook gedragsondersteuning vanuit de eigenaar. De eerdere angstige ervaringen zijn ze niet zomaar vergeten!

U kunt onze medewerkers altijd om advies vragen.

vuurwerk plaatje