Video:

Rondleiding

Video:

Tineke Deden

Video:

Geert Bijvoet

Video:

Frits van der Plaat

PCP Zorgplan
Petplan

Kliniek

Balie

dierenkliniek leidsche rijn

Bij binnenkomst van onze praktijk wordt u vriendelijk welkom geheten door 1 van de assistentes. Bij hen kunt u terecht voor het maken van een afspraak, de aanschaf van (dieet)voer en het ophalen van verzorgingsproducten en (herhalings)recepten.
Ook kunnen zij u duidelijk informeren over de preventieve zorg van uw huisdier.

Wachtkamer

dierenkliniek leidsche rijn

In onze wachtkamer hebben wij geprobeerd een gezellige sfeer te creëren. Voor de hond staat er een bak water en een pot hondenkoekjes klaar en voor u een heerlijk kopje koffie of thee.
Voor de kinderen is er een speciale “kinderhoek” ingericht en in de zomer kunt u heerlijk gebruik maken van onze patio.

Spreekkamer

dierenkliniek leidsche rijn

Onze praktijk beschikt over 2 ruime spreekkamers. De bevindingen worden door de dierenarts meteen in de computer verwerkt. Uiteraard krijgt uw huisdier na het onderzoek van de dierenarts als beloning een koekje of snoepje.

Röntgenkamer

dierenkliniek leidsche rijn

Om het dier verder te onderzoeken en om als het ware “in” de patiënt te kijken hebben wij de mogelijkheid een röntgenfoto of echo te maken.
Bij het maken van een röntgenfoto komt gevaarlijke straling vrij en daarom is het gebruik van beschermende kleding zeer belangrijk. Er wordt dus altijd gebruik gemaakt van loden jassen, speciale handschoenen en een schildklier beschermer.
Echografie wordt tevens ingezet bij het vaststellen van een (ongewenste) dracht.

Blauwe kamer

dierenkliniek leidsch rijn

Hier worden de dieren klaargemaakt voor de operatie. Voordat de dierenarts begint met opereren moet het operatiegebied eerst worden geschoren en zo steriel mogelijk worden gemaakt.

Operatiekamer

dierenkliniek leidsche rijn

Zodra het dier helemaal klaar ligt voor de operatie, wordt het de operatiekamer ingereden. We hebben de mogelijkheid gebruik te maken van gasanesthesie en indien noodzakelijk kan het dier kunstmatig worden beademd.

Opnameruimte

dierenkliniek leidsche rijn

Na de operatie gaat het dier naar de opnameruimte, waar het op een heerlijk zacht kussen wordt geplaatst, om zo rustig wakker te worden. Voor de fretten zijn er slaapzakjes en hangmatjes aanwezig.
Bij ieder dier komt een patiëntenkaart aan het hok te hangen, waarop de gegevens van het dier en de eigenaar staan.
Regelmatig wordt de temperatuur opgenomen en indien nodig wordt het dier op een warmtekussen geplaatst. Konijnen en cavia’s worden, zodra ze kunnen slikken, gedwangvoederd om zo de darmfunctie zo snel mogelijk te herstellen.
Ook dieren die intensieve (medische) zorg nodig hebben kunnen hier, voor langere tijd, verblijven. Voor hele jonge of zwakke dieren is er een couveuse aanwezig.

Tandheelkunde

dierenkliniek leidsche rijn

Onze praktijk is uitgerust met een volledige “tandheelkunde-unit”.
Naast de gebitssanering bij honden en katten, kunnen hier ook elementen worden getrokken en kan de stand van de tanden worden gecorrigeerd met een soort beugeltje voor het dier.
Ook bestaat er de mogelijkheid het dier preventief te behandelen tegen tandplaque. Hiervoor proberen wij een, voor u zo praktisch mogelijke, behandeling in te stellen.

Laboratorium

dierenkliniek leidsche rijn

Sinds eind 2006 beschikt dierenkliniek Leidsche Rijn over de meest innovatieve apparatuur voor bloedonderzoek die er op de veterinaire markt verkrijgbaar is.
Dit betekent voor onze patiënten een aanzienlijke verbetering.
Het grote voordeel is de snelheid en zekerheid, waarmee we een diagnose kunnen stellen of bevestigen. Binnen 8 minuten hebben we de uitslag van het bloedonderzoek. Als blijkt, dat er sprake is van een levensbedreigende situatie kan er doelgericht ingegrepen worden. In uiterste gevallen kunnen we direct een doorverwijzing met spoed regelen naar de universiteitskliniek in Utrecht.

Microscopische onderzoeken van bijvoorbeeld huidafkrabsels (parasieten), faeces of urine worden ook in dit gedeelte van de praktijk uitgevoerd.

dierenkliniek leidsche rijn

Bloed bestaat uit vloeibaar plasma en een massa, bestaande uit rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.
We beschikken over twee apparaten:

Vetscan VSII : dit apparaat onderzoekt de vloeistof, het plasma. Dit noemt men klinisch-chemisch onderzoek. Hieruit blijkt hoe de vitale organen functioneren, zoals lever en nieren. Zo komt naar voren of sprake is van uitdroging en/of een verstoring van de elektrolyten balans. De suikerhuishouding en vetstofwisseling worden gemeten, en het calcium gehalte kan een aanduiding geven voor de aanwezigheid van tumoren.

Vet abc;  dit apparaat meet het aantal en type van de bloedcellen. Dit levert belangrijke informatie over het bestaan en de aard van aanwezige ontstekingsprocessen. Gaat de patiënt de goede kant op, of heeft het dier hulp van medicijnen nodig. De rode bloedcellen geven informatie over bloedarmoede, bloedafbraak, of bloedverlies. De bloedplaatjes tenslotte geven aanwijzingen over eventuele stollingsproblemen, die ook levensbedreigend kunnen zijn.

Voor het bloedonderzoek zijn minimale hoeveelheden bloed nodig, zodat ook kleinere diersoorten zonder noemenswaardige belasting onderzocht kunnen worden. Het apparaat kan vele verschillende diersoorten onderzoeken. Voor ons komt dat mooi uit, omdat onze cliënten voor een aanzienlijk deel bestaan uit konijnen, cavia’s en fretten.

Ook het bloed van zieke paarden kunnen direct na de visite onderzocht worden, en kan de juiste behandeling direct worden ingezet. Dit kan in een aantal gevallen de herstelperiode aanzienlijk bekorten.