Video:

Rondleiding

Video:

Tineke Deden

Video:

Geert Bijvoet

Video:

Frits van der Plaat

PCP Zorgplan
Petplan

Vogels

tabel vogels

Met deze pagina over vogels willen we u op de eerste plaats informeren over de voeding van vogels. Met name papegaaiachtigen, waaronder zowel de kleine grasparkieten als de grote ara’s vallen, worden door onwetendheid vaak verkeerd gevoerd. De gevolgen daarvan komen wij wekelijks tegen in de praktijk, tijd voor een goed verhaal dus!
Over huisvesting en verzorging is al veel informatie beschikbaar via allerlei boekjes of via de dierenwinkel of handelaar.

papagaaien

In de natuur zijn de vogels de hele dag bezig met het zoeken naar voer, vanwege hun snelle stofwisseling en hoge lichaamstemperatuur is er veel energie nodig. Vogels zijn niet goed in staat om bij acute honger hun vetreserve aan te spreken dus een vogel die een dag niet eten komt binnen 24 uur in ernstige stofwisselingsproblemen.
In de natuur komen de dieren een zeer gevarieerd menu tegen met daarin als belangrijk onderdeel insekten, wormen, eieren van andere vogels, vruchten en wat zaden. Zeker 20% van het menu bestaat uit dierlijke produkten en maar een klein deel is zaad.
Echter de vogels in onze huiskamer krijgen voer voorgeschoteld wat kant en klaar te koop is en ook als “volledig” voer verkocht wordt en dat is ZAAD. Als vogels jong zijn dan hebben ze het geluk dat er nog wat eivoer in het menu zit of ze worden met een eiwitrijk papje grootgebracht. Maar als ze eenmaal uitgegroeid zijn en zelfstandig eten staat er alleen nog op het menu: ZAAD. ALLE vogels hebben ELKE DAG dierlijk eiwit nodig om belangrijke essentiële aminozuren, vit A en vit B1 en B12 binnen te krijgen. Zonder deze stoffen die niet in plantaardige producten zitten (zoals zaden) gaan de vogels op den duur dood. De broodnodige eiwitten halen ze uit hun eigen spieren (vermageren) de inwendige organen vervetten ( slechte conditie, benauwd) , epileptische aanvallen treden op (tekorten van vit B1 met effect op het zenuwstelsel) en infecties slaan toe (zonder vit A geen weerstand).

Het is belangrijk dat de vogels aan de smaak van het eiwitrijke voer wennen. Vaak hebben ze als hele jonge vogel wel eivoer gehad tijdens de opfokperiode en zijn ze daarna op een zaadmengsel gezet. Daarmee zijn ze de smaak van eivoer ontwend. Om ze over te halen het eivoer in het dieet weer te accepteren, moet het gemengd worden met bestanddelen die ze wel lusten.

roodstaart

Voor grotere vogels zoals valkparkieten, argapornissen, kaketoes en papegaaien is het volgende menu te proberen:
1: één eetlepel zaadmengsel voor grote parkieten
2: één eetlepel brinta
3: één eetlepel eivoer voor papegaaiachtigen
Deze bestanddelen met elkaar mengen met een paar druppeltjes water, vruchtensap of een beetje pindakaas, zodat alles een beetje aan elkaar plakt. De vogel gaat op zoek naar de zaden, maar de brinta heeft het eivoer aan de zaden geplakt, zodat ook het eivoer opgegeten wordt.
Een parkiet heeft één theelepel eivoer per dag nodig, een argapornis een dessertlepel en een papegaai/kaketoe een volle eetlepel. Om de vogel over te halen dit voer te accepteren, moet je soms wel een half jaar voor uit trekken.

Op onze praktijk verkopen wij ook volledige vogelvoeders in de vorm van brokjes en als het lukt een vogel daar op te zetten, krijgt hij alles wat hij nodig heeft. Ook dit voer kun je mengen met het vogelzaad. Afhankelijk van de grootte van de vogel, is het voer een soort poeder, hele kleine brokjes en grote brokken.

Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk en eventueel een afspraak maken om uw vogel op gezondheid te laten controleren.

Het houden van vogels als huisdier

Er is veel informatie beschikbaar over kooigrootte, speeltjes, bakjes, etc voor de huisvesting van de diverse soorten vogels. In de dierenwinkel en de bibliotheek kunt U deze informatie vinden. Ook op onze praktijk hebben wij handzame boekjes over diverse diersoorten, waaronder vogels, die als huisdier gehouden worden. Over de voeding is hiervoor uitgebreid gesproken. Enkele opmerkingen wil ik nog plaatsen over de consequenties voor een eigenaar voor het hebben van een vogel en dan met name een papegaaiachtige, die in de natuur altijd in groepen leeft, vaak met een partner voor het leven. Onder papegaaiachtige vallen ook de parkieten en valkparkieten (de laatste behoren eigenlijk tot de familie van de kaketoes ).
De parkieten en papegaaien leven in de natuur in groepen waarin ze vaak een hechte band hebben met één of meerdere andere vogels. De dag wordt doorgebracht met samen voedsel zoeken, veren poetsen en knuffelen. Dat betekent dat de vogel alle energie die hij of zij in zich heeft besteedt aan de soortgenoten en het vinden van voedsel. Een kooi met daarin een spiegeltje en  het nodige voer in een bakje met soms alleen contact met de eigenaar ‘s avonds na het werk, is eigenlijk een droevig aftreksel van het leven in de vrije natuur.

roodstaart

Als U zich realiseert wat de behoeften van deze vogels zijn en U denkt dat U al het mogelijke voor een fijn leven kunt bieden is de basis voor een goede verzorging gelegd. Dat betekent:

1. Dat U de vogel niet in zijn eentje in de kooi moet houden maar met een soortgenoot. Alleen als U de hele dag thuis bent en de vogel is zo tam dat deze alle aandacht op U wil richten en vice versa is het verantwoord om een vogel in zijn eentje te houden. Als U de partner bent van Uw papegaai dan zult U hem overal mee naar toe moeten nemen omdat hij onafscheidelijk is van U net zoals deze vogel onafscheidelijk is van zijn vrouwtje of mannetje in de natuur.

2. Dat u moet zorgen voor voldoende afleiding omdat uit verveling allerlei ondeugden kunnen ontstaan zoals schreeuwen, veren plukken, agressie, etc. Elke dag een verse wilgentak om kapot te knagen, zoveel mogelijk uit de kooi, elke dag in bad, steeds ander speelgoed, voer aanbieden in een bolletje, etc is noodzakelijk. Papegaaiachtige moeten ook echt opgevoed worden, dus u moet zich terdege informeren over wat je wel en niet moet doen in de omgang met de vogel.

3. Dat U zich moet realiseren dat een grotere papegaaiachtige bij goede verzorging wel 80 jaar kan worden. Dat betekent dat U er tot het einde van Uw leven voor moet zorgen en dat het dier aan een volgende generatie doorgegeven moet worden!

valkparkiet